Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18.2.2020 συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αντιδρώντας στην επιβολή της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Γιάννης Δρόσος και ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στους λόγους που καθιστούν αντισυνταγματική τη διάταξη και δη κατά την αναδρομική ισχύ της.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς με τον νέο ν. 4640/2019 οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των πολλών και αδυνάτων, σε όφελος των λίγων και ισχυρών.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ντροπιαστική για τη δημοκρατία και το επιβαλλόμενο κοινοβουλευτικό ήθος. Με εκπρόθεσμη «νυχτερινή» τροπολογία, χωρίς καμία προηγούμενη θεσμική διαβούλευση με το νομικό κόσμο.
Ερήμην των δικηγόρων, των δικαστών, των διαδίκων, της κοινωνίας. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που καθιστούν τη ρύθμιση αντισυνταγματική και αναφέρθηκε στην αριθ. 94/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών, η οποία υιοθέτησε τις απόψεις του δικηγορικού σώματος με επίκληση και της από 24.1.2020 γνωμοδότησης των Καθηγητών, Γ. Δρόσου, Σπ. Βλαχόπουλου και Γ. Δελή, που ελήφθη κατόπιν πρωτοβουλίας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Η προκαταβολική είσπραξη του τέλους με τον ν. 4640/2019 εκ μέρους του δημοσίου, ήδη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας της δίκης, και επί ποσού κατά κανόνα μείζονος του τελικώς επιδικαζόμενου, αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες, που θεμελιώνονται στις διατάξεις των άρθρ. 20 παρ.1, 26 παρ.3, 94 παρ.4, 95 παρ. 5 του Συντάγματος, 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ, 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής, 2 παρ.3 και 14 παρ. 1 Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κυρωθέντος με το ν. 2462/1997, που εγγυώνται την ελεύθερη πρόσβαση σε δικαστήριο και την πραγματική ικανοποίηση του δικαιώματος, που επιδικάζεται από αυτό. Περαιτέρω, η επιβολή δικαστικού ενσήμου δεν συνδέεται με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και την ανάγκη αποτελεσματικότερης απονομής της, ιδίως όταν το λειτουργικό κόστος της δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά βαίνει μειούμενο.
Ο Πρόεδρος κατέληξε ότι, αίτημα σύσσωμου του νομικού κόσμου είναι η άμεση κατάργηση της διάταξης και στην κατεύθυνση αυτή το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και ιδίως τους εισηγητές, τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Φορέων, που συντάσσονται με την πρωτοβουλία του δικηγορικού κόσμου δημιουργώντας ευρύ κοινωνικό μέτωπο κατά της ρύθμισης αυτής και τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ο κ. Κουτσοχήνας δήλωσε τη σταθερή αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων στην επίμαχη ρύθμιση, η οποία καταφανώς δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό του δικαστή και αντίκειται στο θεμελιώδες συνταγματικό του δικαίωμα, για παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, το οποίο κατοχυρώνεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Ρώμης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης, Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας, Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη, Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, Λαμίας, Θανάσης Μακρυγιάννης, Ναυπλίου, Δημήτρης Ορφανός, Κέρκυρας, Γιώργος Καλούδης, Καστοριάς Γιώργος Μπαλιάκας, Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, Βέροιας Φώτης Καραβασίλης, Γιαννιτσών, Χρήστος Τανάσκος, Δράμας, Αναστάσιος Πούλιος, Κατερίνης, Ασημίνα Στρίμπα, Κιλκίς, Ευρώπη Αρτόγλου, Κοζάνης, Χρήστος Δημητρόπουλος, Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή ,Ροδόπης, Ιωάννα Χαντζηαντωνίου, Χαλκιδικής, Παντελής Ζήσης.