Αποκρούουμε ως άκρως επικίνδυνη την άποψη που εξέφρασαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ότι η Πολιτεία εγγυάται τις συντάξεις αλλά μπορεί να διαχειρίζεται ελεύθερα για τις ανάγκες της τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων ακόμα και όταν νομοθετικά προβλέπεται υποχρέωση απόδοσής τους.
Διεκδικούμε οικονομικά υγιές, αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο Νομικών, ικανό να ασκήσει ευρύτερη κοινωνική πολιτική προς όφελος των ασφαλισμένων του.
Απαιτούμε: 1) Την απόδοση του ποσού των 120 δισ. δραχμών που παρανόμως παρακρατούνται από το φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων και πλοίων από το έτος 1998.
2) Την απόδοση του ποσού των 10 δισ. δραχμών που οφείλεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 22 ν. 2084/1992 για τη συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση των από 1-1-1993 νέων δικηγόρων, με αποτέλεσμα αυτοί αντί για σύνταξη να πάρουν ένα πενιχρό επίδο μα προνοιακού τύπου.
3) Τη θεσμοθέτηση πόρων του Ταμείου Νομικών ώστε α) να αντικατασταθούν οι πόροι από τα εταιρικά που καταργήθηκαν με βάση την απόφαση του ΔΕΚ, β) να κατοχυρωθεί με οριστικό και αποτελεσματικό τρόπο η είσπραξη των εσόδων του ΤΝ από το φόρο μεταβιβάσεως ακόμα και αν εισαχθεί διάταξη επιβολής ΦΠΑ, και με την δυνατότητα έκδοσης καταλογιστικής πράξης και εκτέλεσης υπέρ του ΤΝ σε βάρος του δημοσίου.
4) Τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων κατά την κατάρτιση ιδιωτικών συ μβάσεων μεγάλου αντικειμένου και τη διεύρυνση των πόρων του ΤΝ από τις συμβάσεις αυτές.
Οι Kινητoπoιήσεις και ο αντίλoγoς
Η βιωσιμότητα του ΤΝ έχει τεθεί πλέον σε κίνδυνο. Το θέμα της αυθαίρετης παρακράτησης σε βάρος του Ταμείου μας δεν ανέκυψε σήμερα. Αποτέλεσε στο παρελθόν και αποτελεί πάγια και σταθερή διεκδίκηση της διοίκησης του ΔΣΑ και των δικηγόρων (απόφαση για συνέλευση της 10-5-2001 και διήμερη αποχή για το Τ.Ν την 24.4.2001 και 25.4.2001). Τα επανειλημμένα διαβήματα και οι καταγγελίες μας, οι αγωγές που άσκησε το ΤΝ, υπό τη γενικευμένη πίεσή μας, κατά του δημοσίου δεν απέδωσαν. Κάθε χρόνο η Κυβέρνηση υποσχόταν την εγγραφή του οφειλόμενου κονδυλίου στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό, αθετούσε, όμως, εν συνεχεία την υπόσχεσή της. Έτσι, στην τελευταία συνάντηση του Προεδρείου του ΔΣΑ ο αρμόδιος Υφυπουργός Νίκος Φαρμάκης απέκρουσε κατηγορηματικά το αίτημα, απέκλεισε την εγγραφή έστω και ενός ευρώ στους κρατικούς προϋπολογισμούς των ετών 2004 και 2005 διότι οι προϋπολογισμοί αυτοί συντάχθηκαν με τη λογική της εξυπηρέτησης των ολυμπιακών έργων. Την ίδια στάση κράτησε και ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλος ενώπιον της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (15 11.2003). Και οι δύο αμφισβήτησαν, επί πλέον, το δικαίωμα του ΤΝ να διαχειρίζεται αυτόνομα τους πόρους του. Η κυβερνητική αυτή αντίληψη υπονομεύει επικινδύνως τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα αφού συναρτά την ικανοποίησή τους από την εκάστοτε συγκυρία των δημοσιονομικών πραγμάτων, που βεβαίως δεν εκτιμάται ως ευνοϊκή.
Η διοίκηση του ΔΣΑ αποφάσισε - σε συντονισμό με τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας αλλά και τους φορείς των υπόλοιπων ασφαλισμένων του ΤΝ (συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, άμισθους υποθηκοφύλακες) - στις 3-112003 την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων υπερασπιζόμενοι την βιωσιμότητα του ΤΝ. Οιαποφάσεις για την οργάνωση των τριών (3) διήμερων απεργιακών κινητοποιήσεωνελήφθησαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων, χωρίς ποτέ να τεθεί θέμααπεργίας διαρκείας και όσα περί του αντιθέτου διαδόθηκαν δεν ανταποκρίνονται στηνπραγματικότητα.
*********
Συνάδελφοι,
Είμαστε πλέον πεισμένοι ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την με οιοδήποτε τρόπο κατάργηση της οφειλής της των 120 δισ προς το ΤΝ. Οι εκ μέρους της χειρισμοί και δηλώσεις αποκαλύπτουν μια επικίνδυνη αντίληψη για το ασφαλιστικό αλλά και αδιαφανή εκ μέρους της διαχείριση των οφειλομένων.
Η τελευταία κινητοποίησή μας ήταν επιβεβλημένη και επιτυχής και ανέδειξε ευρύτερα στην κοινή γνώμη τον κίνδυνο κατάρρευσης που διατρέχει στο μέλλον η κοινωνική
- ασφάλιση και όχι μόνο το ΤΝ, ένωσε τους ασφαλισμένους του ΤΝ σε κοινό μέτωπο υπεράσπισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και έδωσε αποφασιστική απάντηση σε
όσους τα επιβουλεύονται.
Οι δικηγόροι είναι σώμα αυτόνομο με μακριά δημοκρατική και αγωνιστική παράδοση. Αυτές τις αξίες υπερασπιζόμαστε πάντα με αίσθημα ευθύνης οποιαδήποτε Κυβέρνηση και αν έχουμε απέναντί μας.
Με παρέμβαση του Προέδρου του ΔΣΑ η αγωγή του ΤΝ προσδιορίστηκε για τις 12-22004. Στις σχετικές επισκέψεις της Συντονιστικής Επιτροπής στις 19.11.2003 οι αρχηγοίτης αντιπολίτευσης δεσμεύθηκαν για το θέμα αυτό. Επιμένουμε σήμερα στον διάλογοώστε να περιληφθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο διάταξη νόμου που θα διασφαλίζεικαι θα διευρύνει τους πόρους του ΤΝ στο μέλλον και θα κατοχυρώνει την αυτοτέλεια καιαυτονομία του στη διαχείριση των πόρων του χάριν των ασφαλισμένων του και μόνον, καιιδιαίτερα των νέων δικηγόρων.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι συνάδελφοι αποδέχονται και στηρίζουν την τακτική που χαράζει η Διοίκηση του ΔΣΑ για την υπόθεση του οξύτατου και δίκαιου αυτού κοινωνικού αιτήματός μας και ότι η προσπάθεια διαστρέβλωση ς των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. του ΔΣΑ που επιχειρήθηκε, έπεσε στο κενό.
******