Ομιλία-παρέμβαση Προέδρου ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή στις επιτροπές της Βουλής για διατάξεις πολυνομοσχεδίου-ΕΤΑΑ>
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 14/10/2015
Παρέμβαση Προέδρου ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή στη κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το ν/σ με τα προαπαιτούμενα
Στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, στις οποίες συζητείται το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», παρέστη και παρενέβη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλειος Αλεξανδρής, ο οποίος κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του δικηγορικού σώματος επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου.
Κατά την ομιλία του και τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που υπέβαλαν βουλευτές-μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς του ΕΤΑΑ που τώρα καταργούνται, έφεραν συγκεκριμένα πρόσθετα έσοδα στο Ταμείο και εξέφρασε την απορία, γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση δικών της διατάξεων οι οποίες κατά γενική ομολογία, είχαν θετικά αποτελέσματα για το Ταμείο.
Σχολιάζοντας μάλιστα την θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστ. Πετρόπουλου, ότι τα θέματα της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να επιλέγουν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες θα εξετασθεί στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Αλεξανδρής αναρωτήθηκε «γιατί προ της επικείμενης αναμορφώσεως του ασφαλιστικού καταργούνται κατ’ εξαίρεση οι ρυθμίσεις αυτές μόνο για τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους γιατρούς;».
Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε επίσης και στις διατάξεις που αφορούν την ποινική μεταχείριση όσων κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι με βάση τις αρχές της ΕΣΔΑ και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν επιτρέπεται για το ίδιο αδίκημα να κινούνται ταυτόχρονα και παράλληλα και η ποινική και η διοικητική διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Το Δικαστήριο της ΕΣΔΑ έχει κρίνει ότι μόνο μία ενιαία διαδικασία μπορεί να υπάρξει.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο διατάξεις που άπτονται δικονομικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων, καταργείται επίσης και η διάταξη που έδινε στο δικαίωμα στο φορολογούμενο να απαλλαγεί από την ποινική επιβάρυνση καταβάλλοντας τα οφειλόμενα.