Επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ προς την ΓΣΕΕ για το ζήτημα των δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων>
Με αφορμή έγγραφο της ΓΣΕΕ, δια του οποίου υποστηρίζει την κατάργηση της νομοθετημένης άσκησης καθηκόντων δικαστικών αντιπροσώπων σε αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων από δικηγόρους και την ανάθεση της αρμοδιότητας αυτής εκ νέου σε δικαστές, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Ιωάννη Παναγόπουλο, κοινοποιούμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση, τα Μέλη της Ε.Ε. Γ.Σ. ΓΣΕΕ και τη Νομική Υπηρεσία ΓΣΕΕ, στην οποία διαλαμβάνονται τα εξής:
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σε συνέχεια προφορικής μας επικοινωνίας και αφού έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα έγγραφα σας, τα οποία σας ζήτησα και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, επιθυμώ να σας καταστήσω γνωστά τα κάτωθι:
Α. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ή θα έπρεπε να γνωρίζετε, στο αναθεωρημένο Σύνταγμα ισχύει πλέον ο γενικός κανόνας της απαγόρευσης άσκησης μη δικαιοδοτικών (διοικητικών) καθηκόντων από δικαστές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει την έννοια ότι απαγορεύεται η ανάθεση διοικητικών αρμοδιοτήτων σε δικαστές ατομικά, αλλά και η συμμετοχή δικαστών σε συλλογικά όργανα, τα οποία είναι επιφορτισμένα με διοικητικές αρμοδιότητες.
Συγκεκριμένα, οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την αναθεώρηση του 2001 ορίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:
«2. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται στους δικαστικούς λειτουργούς να εκλέγονται μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ή του διδακτικού προσωπικού ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και να μετέχουν σε συμβούλια ή επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, εφόσον η συμμετοχή τους αυτή προβλέπεται ειδικά από το νόμο. Νόμος προβλέπει την αντικατάσταση δικαστικών λειτουργών από άλλα πρόσωπα σε συμβούλια ή επιτροπές που συγκροτούνται ή σε έργα που ανατίθενται με δήλωση βούλησης ιδιώτη, εν ζωή ή αιτία θανάτου, εκτός από τις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου. 3. Η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται …».
Β. Κατά την παγία νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας, την οποία προφανώς από αβλεψία, ή λόγω φόρτου εργασίας, δεν σας επεσήμανε η Νομική σας Υπηρεσία, «από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι ο αναθεωρητικός συνταγματικός νομοθέτης απαγορεύει πλέον από 1-1-2002 την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς με σκοπό την ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους.
Εξαίρεση από το γενική αυτή απαγόρευση, η οποία, όμως, είναι, για το λόγο αυτό, στενά ερμηνευτέα, προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 89, προκειμένου για τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, μεταξύ άλλων, σε συμβούλια ή επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα» (βλ. ενδ. ΣτΕ 3503/2009 Ολ., ΣτΕ 99/2015, 2980/2010).
Κατά συνέπεια, από τη θέσπιση των ως άνω διατάξεων και εφεξής τα συμβούλια ή οι επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες διοικητικού χαρακτήρα δεν συγκροτούνται νομίμως με συμμετοχή δικαστικών λειτουργών (ΣτΕ 3744/2005, 3181/2006, 989, 1881, 2890/2007, 490/2008, 3503/2009 Ολ., 99, 137, 3036, 3758/2015).
Τα ανωτέρω προδήλως ισχύουν και για την περίπτωση ανάθεσης καθηκόντων Προέδρου Εφορευτικής Επιτροπής – δικαστικού αντιπροσώπου σε αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών σωματείων σε δικαστικούς λειτουργούς, καθώς τα εν λόγω καθήκοντα δεν είναι δικαιοδοτικής φύσης. Ο σεβασμός της συνταγματικής νομιμότητας είναι αυτονόητη υποχρέωση πάντων.
Είναι αδιανόητο η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων της χώρας, είτε ηθελημένα, είτε πεπλανημένα λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, να εμφανίζεται να υποστηρίζει λύσεις που θέτουν εκποδών τη συνταγματική δικαιοταξία και την πάγια νομολογία, όπως η ανάθεση των καθηκόντων προέδρων εφορευτικών επιτροπών σε δικαστικούς λειτουργούς, καταργώντας την ισχύουσα ρύθμιση που αναθέτει τα σχετικά καθήκοντα κατ’ αποκλειστικότητα σε δικηγόρους.
Πέρα από τη θεσμική απρέπεια και προσβολή του δικηγορικού σώματος, που διαχρονικά έχει αποτελέσει τον φυσικό υπερασπιστή του κόσμου της εργασίας, όταν προτείνετε ενέργειες που δεν έχουν έρεισμα στη νομιμότητα, χάνετε κάθε έρεισμα και στους εργαζόμενους και στην κοινωνία όταν υμείς από την άλλη συνεχώς ως εκπρόσωποι των εργαζομένων της Χώρας, διεκδικείτε την τήρηση των νόμων του Εργατικού Δικαίου, των Διεθνών Συμβάσεων και του Συντάγματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τέτοια πρωτοφανής αποξένωση από τη νομιμότητα προσφέρει, λοιπόν, κάκιστες υπηρεσίες πρωτίστως στους εργαζομένους, τους οποίους θα έπρεπε, κατά τον καταστατικό σκοπό της ΓΣΕΕ, να υπηρετείτε. Σας καλούμε να ανακαλέσετε τις αποφάσεις σας και κάθε άλλο έγγραφο που αντίκειται στο γράμμα και στο πνεύμα των άνω συνταγματικών διατάξεων και των αποφάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας.
Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι αποτελούν εγγυητές του αδιάβλητου χαρακτήρα των συνδικαλιστικών αρχαιρεσιών και κατά τούτο προασπίζονται ατομικά, συλλογικά και θεσμικά τη δημοκρατική νομιμότητα.
Γι’ αυτό εξάλλου η Πολιτεία τους έχει εμπιστευθεί τη διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών, των Ευρωεκλογών καθώς και των Αυτοδιοικητικών εκλογών, εκλογών μείζονος σημασίας για το δημοκρατικό πολίτευμα της Χώρας.
Αναμένουμε από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων την αυτονόητη και επιβεβλημένη κατά νόμο προάσπιση της νομιμότητας,την επίδειξη του απαιτούμενου σεβασμού στη θεσμική αποστολή μας και την αξιοπρέπειά μας ως τηρητών της δημοκρατικής νομιμότητας.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ