Β. Αλεξανδρής στη Βουλή: Αντισυνταγματικό, αφερέγγυο, μη βιώσιμο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο>
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27/4/2016
Παρέμβαση του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρή κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής
Το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό, αναποτελεσματικό και αφερέγγυο. Ουδεμία βιωσιμότητα παρέχει στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ απειλεί με οικονομική και επαγγελματική εξόντωση τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Β. Αλεξανδρής, κατά την ακρόαση των φορέων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, την Μ. Τρίτη,26/4/2016.
«Υπό τον μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εισάγονται φορολογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρής στην παρέμβασή του και υπενθύμισε ότι οι προτεινόμενες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις δεν επιβάλλονται σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ύφεσης.
Ο κ. Αλεξανδρής παρέθεσε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: Του -παλαιού- δικηγόρου με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος πριν το νομοσχέδιο καταβάλει εισφορές 3.800 ευρώ ετησίως, ενώ μετά θα κληθεί να καταβάλει 11.385 ευρώ! Του δικηγόρου με εισόδημα 15.000 ευρώ, οι εισφορές του οποίου αυξάνονται από 3.450, που καταβάλει σήμερα ετησίως, σε 5.692 ευρώ!
Ανέφερε επίσης ότι με τις υπό ψήφιση φορολογικές διατάξεις αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, χωρίς να κατοχυρώνεται αφορολόγητο όριο για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, όπως γίνεται για τους μισθωτούς. Η διαφοροποίηση αυτή, πρόσθεσε, δεν εξηγείται σε ποια συνταγματική διάταξη ή/και σε ποιά κοινωνική βάση στηρίζεται.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων υπογράμμισε την έλλειψη αναλογιστικών μελετών, με συγκεκριμένα ποσοτικοποιημένα στοιχεία, βάσει των οποίων θα έπρεπε να γίνει τόσο η αποτίμηση της ανταποδοτικότητας των προτεινόμενων ασφαλιστικών εισφορών όσο και η εν γένει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
«Εξ´ αρχής τονίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός διάλογος για το ασφαλιστικό, χωρίς στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες. Εάν υπάρχουν, γιατί δεν κατατίθενται τώρα στη Βουλή; Ποιό είναι το νόημα της ακρόασης των φορέων, όταν δεν έχουν στη διάθεσή τους τις εν λόγω μελέτες; Γιατί κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό; Το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να λάβει γνώση, προκειμένου να νομοθετήσει; Πώς θα εξετασθούν τυχόν άλλες εναλλακτικές προτάσεις; Αυτό το λογοπαίγνιο, η ψευδαίσθηση περί αναλογιστικών μελετών που υπάρχουν, αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα κατατεθούν, πρέπει να λάβει τέλος" σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.
Συναφώς ανέφερε ότι με βάση αναλογιστική μελέτη, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, οι ρυθμίσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν παρέχουν βιωσιμότητα στο κλάδο ασφάλισης Νομικών.
Τέλος, επεσήμανε -για μια ακόμη φορά- τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, αναφερόμενος και στη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και στις απόψεις της ΚΕΝΕ, συμπληρώνοντας ότι επιπλέον τίθεται ζήτημα παραβίασης και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας.
Μπορείτε να δείτε την πρωτολογία και την δευτερολογία του κ. Αλεξανδρή, στο κανάλι you tube του ΔΣΑ.