Β. Αλεξανδρής, Πρόεδρος Oλομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης>
OΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
31/7/2017
Απάντηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε χθεσινή συνέντευξή του, στράφηκε κατά των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που εναντιώθηκαν στην υπονόμευση της θεσμικής υπόστασης της Δικαιοσύνης από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας.
Αν η Κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα που θα επιβεβαιώνει κάθε φορά τις πολιτικές της επιλογές, κατανοούμε την απογοήτευσή της.
Η Δικαιοσύνη, όμως, δεν χρειάζεται επικρίσεις που θίγουν την ανεξαρτησία της και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν. Χρειάζεται την συνδρομή της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας για βελτιώσεις στο σύστημα απονομής της, με θεσμικά δόκιμο τρόπο, επ’ ωφελεία του κράτους δικαίου και των πολιτών.
Αν ο Υπουργός έχει ασθενή ή επιλεκτική μνήμη αυτό αποτελεί μία επιπλέον ατυχή συγκυρία, η οποία ευτυχώς δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια Πρόεδροι έχουν ο καθένας την δική του δράση, την δική του ιστορία και δεν μπορούν να αθροίζονται γενικόλογα σε ένα ενιαίο όλο ως προς τη στάση τους την τελευταία 15ετία.
Σε ό,τι αφορά, όμως, την παρούσα σύνθεση της Ολομέλειας, θυμίζουμε ότι κατά την έναρξη της θητείας της ανέλαβε πρωτοβουλία για την διενέργεια πανελλαδικού δικηγορικού δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 2014, με αντικείμενο το σχέδιο του ΚΠολΔ, που είχε προταθεί από την τότε Κυβέρνηση. Το δικηγορικό σώμα τάχθηκε με συντριπτικό ποσοστό (93,66%) αντίθετο στις προωθούμενες αλλαγές. Την ίδια θέση είχε δημόσια λάβει και το κυβερνών σήμερα κόμμα, ως (τότε) αντιπολίτευση. Λίγους μήνες μετά, το ίδιο κόμμα, μετά την εκλογική του νίκη, ψήφισε τον ΚΠολΔ, χωρίς καμία αλλαγή. Το ίδιο κόμμα επίσης ως αντιπολίτευση τασσόταν αναφανδόν υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας. Σήμερα σπεύδει να καθιερώσει σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μήπως αυτό είναι που «αναξιόπιστα κραύγαζε» ως αντιπολίτευση, και «αναξιόπιστα ενεργεί» ως Κυβέρνηση;
Επειδή όμως η ουσία δεν βρίσκεται στις επικοινωνιακές πομφόλυγες, αλλά στις θεσμικές επιλογές, είναι, αναμφισβήτητα, θετικό ότι ο Υπουργός τάσσεται δημόσια ενάντια στην επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους. Αυτή είναι και η πάγια θέση του δικηγορικού σώματος. Αναμένουμε από τον Υπουργό, ο οποίος διαθέτει νομοθετική πρωτοβουλία, να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης της επιβεβλημένης απαλλαγής των νομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ. Αλλιώς τα λόγια δεν έχουν νόημα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ