Χαιρετισμός Προέδρου ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή στο 1ο Πανελλήνιο Forum Δικηγορικού Επαγγέλματος >
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7/11/2014
Χαιρετισμός Προέδρου ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή στο 1ο Πανελλήνιο Forum Δικηγορικού Επαγγέλματος που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.
«Σήμερα, με όλη την κοινωνική απαξίωση προς τους θεσμούς και την σαφή κατίσχυση της δραστηριότητας των κατασταλτικών μηχανισμών εις βάρος της ελευθερίας, πρέπει το κεκτημένο του δικηγορικού λειτουργήματος να διαφυλαχθεί ως συστατικό στοιχείο και προαπαιτούμενο του κράτους δικαίου».
Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλης Αλεξανδρής, μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Forum Δικηγορικού Επαγγέλματος που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις στο Ζάππειο.
Ο κ. Αλεξανδρής, υπογράμμισε την «σθεναρή στάση του δικηγορικού σώματος για τη διαφύλαξη της συνταγματικής νομιμότητας».
«Καθημερινά», συμπλήρωσε «βιώνουμε φαινόμενα θεσμικής υποβάθμισης που πλήττουν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και μειώνουν το κύρος όχι μόνο των δικηγόρων αλλά και της ίδιας της νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας». Και έκανε αναφορά στη χρονική επέκταση του αυτοφώρου επί φορολογικών αδικημάτων, στη δυνατότητα φορολογικών ερευνών σε κατοικίες χωρίς παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ χωρίς την ύπαρξη πλαισίου αποτίμησης της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.
«Αντιτασσόμαστε στη κλιμακούμενη αύξηση του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Αλεξανδρής. Γιατί όπως εξήγησε, ο νομοθέτης για σκοπούς κατά κανόνα εισπρακτικούς διαρρηγνύει τη σχέση εύλογης αναλογίας μεταξύ των διαδικαστικών προϋποθέσεων και ορθής απονομής της δικαιοσύνης.
Εξέφρασε επίσης την «αγωνία» των δικηγόρων, οι οποίοι όπως σημείωσε, αντιμετωπίζουν με «δημιουργική κριτική» τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Επιδιώκουμε», υπογράμμισε, «την ταχεία απονομή της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, χωρίς όμως εκπτώσεις στις διαδικαστικές εγγυήσεις και στα θεμελιώδη δικαιώματα». Και επανέλαβε την πρόταση του προς τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, να θεσμοθετηθεί μόνιμη κοινή επιτροπή αντιμετώπισης των προβλημάτων απονομής της δικαιοσύνης, με αιρετούς εκπροσώπους Δικηγόρων-Δικαστών και Εισαγγελέων.
Παρατήρησε επίσης ότι έχει πληγεί βαρύτατα το δικηγορικό απόρρητο και συνακόλουθα το λειτούργημα του δικηγόρου, με αντισυνταγματικούς νόμους στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ότι «το δικηγορικό επάγγελμα απαξιώνεται και ο λειτουργικός του ρόλος στην απονομή της δικαιοσύνης υποβαθμίζεται». Δυστυχώς, πρόσθεσε, η αξιοπρέπεια του δικηγόρου και ειδικότερα ο σεβασμός προς τον δημόσιο χαρακτήρα του λειτουργήματός του, πλήττεται πολλαπλώς.
Επικαλούμενος στους αριθμούς, η εικόνα των οποίων είναι, όπως είπε «τουλάχιστον απογοητευτική, ο κ. Αλεξανδρής έκανε αναφορά στη δραστική μείωση αριθμού συμβολαίων, την κατανομή των παραστάσεων των δικηγόρων καθώς 7.340 δικηγόροι δεν δήλωσαν ούτε μία παράσταση το 2014, στις φορολογικές επιβαρύνσεις, ΦΠΑ κ.α).
«Ο θεσμός του Δικηγόρου είναι πολύ σημαντικός για να άγεται, να φέρεται, να διασύρεται ή να αντιμετωπίζεται με μικροπολιτικούς χειρισμούς, κατέληξε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α