Επιστολή προέδρου Δ.Σ.Α στον υπουργό Οικονομικών για συμμετοχή και εκπροσώπου των Δικηγόρων στην «Επιτροπή Αξιών Ακινήτων»>
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22/10/2014
Επιστολή προέδρου Δ.Σ.Α στον υπουργό Οικονομικών για συμμετοχή και εκπροσώπου των Δικηγόρων στην «Επιτροπή Αξιών Ακινήτων»
Την συμμετοχή εκπροσώπου του Δικηγορικού σώματος στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την «μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας», ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής.
Η συγκεκριμένη επιτροπή υπό τον τίτλο «Επιτροπή Αξιών Ακινήτων» συγκροτήθηκε με απόφαση του κ. Χαρδούβελη στις 13 Αυγούστου 2014. «Από την σύνθεση των μελών που συμμετέχουν στην επιτροπή», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «αντιλαμβανόμαστε ότι ο νομικός κόσμος και ειδικά οι Δικηγόροι δεν εκπροσωπούνται σε αυτήν, αν και κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή, αφού τίθενται σοβαρά νομικά ζητήματα».
Όπως αναφέρει στην επιστολή ο κ. Αλεξανδρής, δεν αμφισβητείται ότι οι οικονομολόγοι και οι καθηγητές Οικονομικών σχολών μπορούν να συνεισφέρουν σε μια τέτοια επιστημονική επιτροπή. Τονίζει όμως πώς «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί η νομική διάσταση του ζητήματος της αξίας των ακινήτων, αφού όποια μέθοδος υπολογισμού και αν επιλεγεί, θα πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των φορολογουμένων να ανταποδείξουν την αξία των ακινήτων τους, με μια θεσμοθετημένη και αποτελεσματική διαδικασία, όπως επιβάλει το Σύνταγμα(άρθρο 20 παρ. 10, η διεθνής πρακτική άλλων νομοθεσιών για το ζήτημα αυτό αλλά, κυρίως, η συχνά αγνοημένη κοινή λογική».
«Με δεδομένο ότι αντιπροσωπεύουμε τον μεγαλύτερο Επιστημονικό Σύλλογο της χώρας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «σας υποβάλλουμε αίτημα να συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Σώματος στη συγκεκριμένη επιτροπή, ώστε με την εμπειρία μας στα γενικότερα νομικά ζητήματα που εγείρονται σχετικά με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ενός ακινήτου καθώς και στα διαδικαστικά δικαιώματα αποτελεσματικής άμυνας των φορολογουμένων σε περιπτώσεις μη πραγματικής φορολογητέας αξίας ακινήτων, αλλά και ως προς την αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την εμπειρία άλλων νομοθεσιών σχετικά με τα ζητήματα διοικητικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων για φορολογικούς σκοπούς».