Τροπολογία στο σχέδιο νόμου ''Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις''>
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αθήνα, 23.6.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ : Τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις».
Στο σχέδιο νόμου αυτό εισάγεται μία εντελώς απαράδεκτη τροπολογία, που τροποποιεί διατάξεις του Ν. 3386/05 και συγκεκριμένα :
Για πρώτη φορά νομοθετικά ορίζεται με εντελώς απαράδεκτο τρόπο, σε αντίθεση κάθε έννοιας δικαίου, αλλά και της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως επίσης και του τεκμηρίου αθωότητος που απολαμβάνει κάθε πολίτης, ημεδαπός ή αλλοδαπός, η έννοια του «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια της χώρας», η οποία επισύρει σε βάρος κάθε αλλοδαπού, απέλαση από τη χώρα. Έτσι, σύμφωνα με την τροπολογία, χαρακτηρίζεται κάποιος επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας «ιδίως όταν σε βάρος του ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών (3) μηνών». Με βάση αυτή τη ρύθμιση, στην περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος οποιουδήποτε αλλοδαπού, αυτός θα χαρακτηρίζεται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και θα επιβάλλεται σε βάρος του διοικητική απέλαση, πράγμα απαράδεκτο και εξοντωτικό, αφού αυτός είναι πιθανόν στη συνέχεια να αθωωθεί ή να αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, που μπορεί να είναι ένα απλό πλημμέλημα.
Η υπερβολική αύξηση του ορίου των ποινών στις πράξεις προώθησης και διευκόλυνσης εισόδου ή εξόδου υπηκόου τρίτης χώρας ως και των μεταφορέων υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου ακόμη κι αν ενεργούν χωρίς οικονομικό όφελος και η μετατροπή τους σε κακουργήματα, είναι εντελώς εξοντωτική για τους ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, οι οποίοι μπορεί για το παραμικρό να βρεθούν κατηγορούμενοι για κακούργημα π.χ. κυβερνήτης πλοίου, αεροπλάνου, κ.λπ.
Με τέτοια μέτρα είναι σίγουρο, ότι δεν μπορεί να περιορισθεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά με μία συνολική θεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής και αξιοποίησης των διατάξεων του μεταναστευτικού δικαίου.