Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων (ΕΕΠ) σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη δημόσια συζήτηση, η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 και ώρα 7μμ, στην Αίθουσα «Ευρώπη» του εκδοτικού οίκου «Νομική Βιβλιοθήκη» (Μαυρομιχάλη 23) με θέμα:
“Η «νέα» προκαταρκτική εξέταση
Κριτική αποτίμηση της πρώτης δεκαετίας”
Εισηγητές:
- Δημήτριος Ζημιανίτης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
- Πολυχρόνης Τσιρίδης, ΔΝ, Δικηγόρος
Τη συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΕΕΠ, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
Συμπληρώνεται μία δεκαετία από την μεταρρύθμιση της προκαταρκτικής εξέτασης και των προϋποθέσεων για την άσκηση ποινικής δίωξης με τον Ν. 3160/2003, με σκοπό, όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση, την «διασφάλιση της προστασίας της προσωπικότητας των πολιτών από προπετείς μηνύσεις και αναφορές» και την «σοβαρή ελάφρυνση στην προδικασία και τα ακροατήρια».
Ακολούθησαν οι ρυθμίσεις των Ν. 3346/2005, 3904/2010 και 4055/2012, με τις οποίες επιχειρήθηκε η ολοκλήρωση της «αναμόρφωσης» της προκαταρκτικής εξέτασης ως βασικής και αυτοτελούς φάσης της ποινικής προδικασίας.
Οι νομοτεχνικώς ατελείς επεμβάσεις του νομοθέτη προκάλεσαν σειρά ερμηνευτικών ζητημάτων, (π.χ. ακυρότητες, δικαίωμα πληροφορήσεως των υπόπτων, δικαιώματα του πολιτικώς ενάγοντος, κατ’ οίκον έρευνες, δικαιοδοσία του δικαστικού συμβουλίου, δικαστική συνδρομή κ.α.), τα οποία η νομολογία έχει αντιμετωπίσει με αμφιλεγόμενο (και ενίοτε εις βάρος του δικαιώματος ακροάσεως) τρόπο, ενώ ο στόχος της αποφυγής άσκοπων ποινικών διώξεων δεν έχει επιτευχθεί.
Είναι λοιπόν ανάγκη να γίνει μια κριτική αποτίμηση της πρώτης δεκαετίας της «νέας» προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για την βελτίωση και τον εξορθολογισμό της.
Στο διάλογο αυτό, η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη.
Από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων