ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ">
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 27-7-2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Ο Ν. 3422/05 που κύρωσε την διεθνή σύμβαση του ’αρχους και διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρέωση των Δημοσίων αρχών σε συλλογή και διάδοση στο κοινό περιβαλλοντικών πληροφοριών και μάλιστα κατά διαφανή τρόπο και αμελητί, όπως επίσης καθιερώνει την συμμετοχή του ενδιαφερομένου κοινού, όσον αφορά σχέδια, προγράμματα και πολιτική σχετικά με το περιβάλλον, εντός διαφανούς και δικαίου πλαισίου κατόπιν παροχής των αναγκαίων πληροφοριών στο κοινό καθώς και συμμετοχή του κοινού κατά την προπαρασκευή εκτελεστικών κανονισμών, όπως επίσης μια σειρά άλλων διατάξεων, π.χ. η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος. Αντίστοιχη υποχρέωση επιβάλλουν και οι σχετικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.
Οι εξαγγελθείσες ανακοινώσεις περί μακροχρόνιων μισθώσεων ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑ, (που τόσα δεινά περιβαλλοντικά έχει επισωρεύσει) «για την ανάπτυξη τουριστικών και άλλων υποστηρικτικών υποδομών υψηλών προδιαγραφών» καθώς και η έγκριση διαδικασιών που προτάθηκαν! από την ΕΤΑ για την αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται (τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, τουριστικά κτήματα κλπ) είναι εκτός πνεύματος του κυρωθέντος νόμου και των κοινοτικών διατάξεων και οδηγεί σε περαιτέρω τσιμεντοποίηση, χωρίς καμμία μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα σε μια περίοδο περιβαλλοντικών καταστροφών.
Ζητάμε να δοθούν στην δημοσιότητα προς διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό οι προτάσεις της ΕΤΑ, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και στην συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και μόνο.
Απάντηση υπάρχει; Οι 10 προτάσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια στις παρακάτω προτάσεις :
1) Να θεσπισθεί προληπτικός έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας των Νομοσχεδίων και των κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο φυσικό περιβάλλον.
Ειδικότερα, να ορισθεί, ότι διατάξεις Σχεδίων Νόμων που αφορούν στο περιβάλλον δεν εισάγονται για ψήφιση στη Βουλή, αν δεν έχει προηγηθεί έλεγχος συνταγματικότητας από το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε περίπτωση ψήφισης των διατάξεων παρά τη μη ύπαρξη γνωμοδότησης, ο Υπουργός ή οι Υπουργοί που πρότειναν τη ρύθμιση υπέχουν ατομικά ποινικές και αστικές ευθύνες.
Αντίστοιχα ατομικές ποινικές και αστικές ευθύνες θα έχουν τα όργανα που προέβησαν στην έκδοση και δημοσίευση κανονιστικής απόφασης, που αφορά στο περιβάλλον, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
2) Να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου (δασών, δασικών εκτάσεων, αιγιαλού, παραλίας, ευαίσθητων οικοσυστημάτων) με αποστολή τη διατήρησή τους ως αγαθών κοινής χρήσης και την αποτροπή της καταστροφής τους από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και από την εγκατάλειψη.
3) Να θεσπισθεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, φορέα του δικαιώματος στο Περιβάλλον, να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος
4) Η εκτός σχεδίου δόμηση να καταστεί εξαιρετικό μέτρο, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, και να πάψει η δόμηση κάθε είδους να αποτελεί κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές, οι οποίες αποτελούν πολύτιμο απόθεμα για την επιβίωση των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Να καταργηθούν άμεσα οι παρεκκλίσεις αρτιότητας κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.
5) Να κυρωθούν αμέσως οι δασικοί χάρτες για όλη τη χώρα.
6) Να ιδρυθεί Ενιαία Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών.
7) Να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα που ανεγείρονται σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία και ευαίσθητα οικοσυστήματα.
8) Να υπάρξει άμεση αυστηροποίηση των προβλεπόμενων στο Ν. 1650/1986 και στον Π.Κ. ποινών για πράξεις καταστροφής, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για εμπρησμό δασών- Επιβολή ποινής φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και πρόβλεψη επιβαρυντικών παραμέτρων σε περιπτώσεις υποτροπής και παράβασης καθήκοντος εκ μέρους υπευθύνων για την προστασία του περιβάλλοντος
9) Να εισαχθεί ως παρεπόμενη ποινή σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, η δήμευση των οργάνων και των μέσων των εγκλημάτων κατά του Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των ρυπογόνων επιχειρήσεων
10) Να δημιουργηθεί αυτοτελές Υπουργείο Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Δεν νοείται τους αιγιαλούς να διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, τα δε δάση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ