Αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ (17/12)>
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΔΣΑ, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, έλαβε τις εξής αποφάσεις:
Α. Το ΔΣ εξέδωσε ψήφισμα καταδικάζοντας με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την πρωτοφανούς έντασης ανοίκεια και απρόκλητη επίθεση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. ΧριστόφορουΣεβαστίδη προς το δικηγορικό σώμα, όπως αυτή εκδηλώθηκε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στην τελευταία ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΔΕ, με τις οποίες στοχοποίησε στο πρόσωπο του Προέδρου της Ολομέλειας το σύνολο του δικηγορικού κόσμου της χώρας.
Υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος ψήφισαν 21 σύμβουλοι, και συγκεκριμένα οι κάτωθι:
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Θεμιστοκλής Σοφός, ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Κονδύλης, ο Γεν. Γραμματέας Μιχάλης Καλαντζόπουλος, η Σύμβουλος-Ταμίας, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου και οι Σύμβουλοι Δημήτρης Αναστασόπουλος, Ιωάννης Δεληγεώργης, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Χρήστος Κακλαμάνης, Ιωάννης Κάπος, Γιώργος Κλεφτοδήμος, Παναγιώτης Κορδώνης, Νίκος Κουτκιάς, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος,Φώτης Κωτσής, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, Βασίλης Παπαστεργίου, Παναγιώτης Περάκης, Ελευθέριος Ράντος, Κων/νος Ρίζος και Ζώης Σταυρόπουλος.
Κατά ψήφισε ο σύμβουλος Αντώνης Αντανασιώτης.
Παρών ψήφισε ο σύμβουλος Δημήτρης Σαραφιανός.
Απών ήταν ο Σύμβουλος Ευστάθιος Αναλυτής.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως ακολούθως :
«Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2019
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την πρωτοφανούς έντασης ανοίκεια και απρόκλητη επίθεση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη προς το δικηγορικό σώμα, όπως αυτή εκδηλώθηκε ιδίως με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στην τελευταία ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΔΕ, στην οποία δεν προσκλήθηκε για να εκπροσωπηθεί το δικηγορικό σώμα. Με τις τοποθετήσεις αυτές στοχοποίησε στο πρόσωπο του Προέδρου της Ολομέλειας το σύνολο του δικηγορικού κόσμου της χώρας.
Οι Δικηγόροι ως δημόσιοι λειτουργοί και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης δίνουν τον καθημερινό αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών και ανταποκρίνονται με ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης στα καθήκοντα που τους εμπιστεύεται η Πολιτεία, είτε πρόκειται για βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε για εκλογές των σωματείων / συνδικαλιστικών οργανώσεων / Επιμελητηρίων.
Η υπονόμευση της θέσης των Δικηγόρων στην απονομή της Δικαιοσύνης, ιδίως όταν αυτή εκφράζεται δια στόματος του Προέδρου της ΕΔΕ, και η ευθεία αμφισβήτηση της αξίας και του ρόλου των δικηγόρων ως αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων συνιστά βαρύ ατόπημα, λαμβανομένης της διπλής ιδιότητας του κ. Σεβαστίδη τόσον ως Δικαστή όσον και ως συνδικαλιστικού εκπροσώπου των Δικαστών, που οφείλει να επιδεικνύει νηφαλιότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Η προσπάθεια ακύρωσης στη συνείδηση της κοινωνίας του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί ουσιαστικά πράξη αντίθετη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Σε καιρούς που οι θεσμοί δοκιμάζονται και τα προβλήματα στον χώρο της απονομής της Δικαιοσύνης διαρκώς οξύνονται σε ένα περιβάλλον όχι φιλικό για τα δικαιώματα πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη (π.χ. αγωγόσημο), θα περιμέναμε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕ να αντιληφθεί ότι η συνεργασία Δικαστών και Δικηγόρων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και οι ενέργειές του να κατατείνουν στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, αντί να ξιφουλκεί κατά των Δικηγόρων μακράν και πέραν του θεσμικού του ρόλου.
Οι άκρως προσβλητικές για το σώμα των Δικηγόρων δηλώσεις του κ. Σεβαστίδη πρέπει άμεσα να ανακληθούν, προκειμένου να υπάρξει στοιχειωδώς η δυνατότητα επανέναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Δικαστών και Δικηγόρων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Οι Δικηγόροι, άλλωστε, έχουν διαχρονικά και εμπράκτως σταθεί αρωγοί στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων ανταποκρινόμενοι μεταξύ άλλων, σε αιτήματα των διοικήσεων των Δικαστηρίων της Αθήνας, καλύπτοντας ιδίοις εξόδοις ανάγκες σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.
Καλούμε τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να τοποθετηθούν δημόσια σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου τους ως προς το περιεχόμενο και το ύφος τους».
Β. Το ΔΣ εξέδωσε το κάτωθι ψήφισμα για το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών και της αστυνομικής βίας :
«Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες για παράνομες πρακτικές αστυνομικών οργάνων
Ο ΔΣΑ, επ' αφορμή του οπτικοακουστικού υλικού που έχει δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο, καθώς και των σχετικών καταγγελιών, αναγκάζεται να υπενθυμίσει τα κάτωθι, ως θέσεις αρχής, ισχύοντα πάντοτε, σε οποιαδήποτε περίοδο και επί οποιασδήποτε κυβέρνησης:
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 120 του ΠΔ 141/91 «1. Οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψη πρέπει να ενεργούν με σύνεση και σταθερότητα, να τηρούν άψογη συμπεριφορά και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλει την αξιοπρέπειά του. 2. Οφείλουν να συμπεριφέρονται στον συλληφθέντα με προσήνεια, να μη μεταχειρίζονται εναντίον του, χωρίς ανάγκη, βία και να τον δεσμεύουν μόνο όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής».
Η εκγύμνωση και η κακοποίηση προσαχθέντων ή συλληφθέντων ατόμων από αστυνομικά όργανα και κάθε σχετική πρακτική εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, είναι παράνομη ανεξαρτήτως του αδικήματος που φέρεται να έχει διαπράξει ο συλληφθείς και προσβάλλει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Χωρίς βεβαίως να προκαταλαμβάνουμε τη βασιμότητα ή μη συγκεκριμένων καταγγελιών σε σχέση με τέτοια περιστατικά, εκφράζουμε τον ιδιαίτερο προβληματισμό μας ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν γίνει από πλευράς δημοσιογράφων και συνηγόρων σχετικά με την παραβίαση από πλευράς της αστυνομίας σειράς θεμελιωδών δικονομικών δικαιωμάτων των προσαχθέντων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του θεμελιωδέστερου όλων, ήτοι του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρο, όπως και των κείμενων διατάξεων ως προς τη διάρκεια της κράτησης. Ιδίως δε οφείλουμε να σημειώσουμε την ανησυχία μας για τα φαινόμενα ρίψης χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στο χώρο των Δικαστηρίων της Ευελπίδων.
Ο ΔΣΑ έχει δημόσια λάβει θέση υπέρ της νομιμότητας και του δικαιώματος ασφάλειας των πολιτών, χωρίς κανενός είδους άβατα και αστερίσκους αλλά και χωρίς ποτέ να παρεμποδίζεται βεβαίως η ελευθερία της έκφρασης και η ανταλλαγή των ιδεών. Ακριβώς όμως γι’ αυτό, χάριν της νομιμότητας, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει κατά πρώτο λόγο τα κρατικά όργανα, θεωρούμε αυτονόητη την με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο εκκίνηση και άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου για όλες τις καταγγελίες που αφορούν σε ενέργειες υπέρμετρης ή δυσανάλογης άσκησης βίας, που θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη έννομα αγαθά της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας.
Παρόλο δε που το σχετικό νομικό πλαίσιο επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσαγωγών, οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτες από την έννομη τάξη, οι κείμενες διατάξεις που προβλέπουν εχέγγυα λογοδοσίας των αστυνομικών οργάνων και ελέγχου των καταγγελιών πολιτών για έκνομες πράξεις αστυνομικών πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, προς την κατεύθυνση δε αυτήν θα συνεχίσουμε πάντα να είμαστε παρόντες, αξιώνοντας την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση.»
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 14 σύμβουλοι, και συγκεκριμένα οι κάτωθι :
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, ο Γεν. Γραμματέας Μιχάλης Καλαντζόπουλος, η Σύμβουλος-ΤαμίαςΜαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου και οι Σύμβουλοι Δημήτρης Αναστασόπουλος, Χρήστος Κακλαμάνης, Γιώργος Κλεφτοδήμος, Παναγιώτης Κορδώνης, Νίκος Κουτκιάς, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, Βασίλης Παπαστεργίου, Παναγιώτης Περάκης και Κων/νος Ρίζος. .
Κατά του ψηφίσματος ψήφισαν6 σύμβουλοι,οι:ο Αντιπρόεδρος Θεμιστοκλής Σοφός και οι σύμβουλοι Ιωάννης Δεληγεώργης, Ιωάννης Κάπος,Φώτης Κωτσής,Ελευθέριος Ράντος, Ζώης Σταυρόπουλος.
Παρών ψήφισε ο σύμβουλος Αντώνης Αντανασιώτης.
Λευκό ψήφισε ο σύμβουλος Σωτήριος Διαμαντόπουλος
Ο συμβουλος Δημήτρης Σαραφιανός απείχε απο την ψηφοφορία..
Απόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Κονδύλης και ο Σύμβουλος Ευστάθιος Αναλυτής.
Γ. Σε εφαρμογή της από 30/10/2019 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου περί παροχής οικονομικής αρωγής σε Συναδέλφους που στηρίζουν μονογονεϊκές οικογένειες το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την Συνεδρίαση της 17/12/2019 έλαβε ομοφώνως τις κάτωθι αποφάσεις:
1. Το βοήθημα θα χορηγείται σε μονογονεϊκές οικογένειες, δηλ. α) μητέρες τέκνων γεννημένων εκτός γάμου μη αναγνωρισμένων από τον πατέρα, β) πατέρες τέκνων ορφανών από μητέρα, γ) χήρες/χήρους τέκνων και δ) μητέρες ή πατέρες υιοθετημένων τέκνων με ένα μόνο γονέα.
2. Το βοήθημα θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.
3. Οι ενδιαφερόμενοι Συνάδελφοι καλούνται όπως προσκομίσουν έως 31/01/2020 στο Τμήμα Μητρώου του ΔΣΑ τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ενδεικτικά, πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως, ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του τέκνου κ.ά.) καθώς και το εκκαθαριστικό του τελευταίου φορολογικού έτους προκειμένου να προκύπτει η ιδιότητα της μονογονεϊκής οικογένειας.
Με το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου και αφού συγκεντρωθούν στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων, θα αποφασίσει το ύψος του βοηθήματος και τυχόν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση αυτού.
Το βοήθημα θα χορηγηθεί το πρώτον την 1.3.2020.