Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ (Συνεδρίαση της 26.5.2021)>
Το ΔΣ του ΔΣΑ, που συνεδρίασε στις 26.5.2021, με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Θέσεις του ΔΣΑ επί του νέου εργασιακού νομοσχεδίου
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη διαφωνία του σχετικά με την κατεύθυνση των κεντρικών διατάξεων του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, ιδίως σε σχέση με τις απολύσεις, την ενίσχυση της ατομικής διαπραγμάτευσης για την ελαστικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση του σταθερού 8ώρου και την επέκταση σε σειρά κλάδων της επιτρεπόμενης κυριακάτικης εργασίας, τη συρρίκνωση και υπονόμευση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων (συλλογικής διαπραγμάτευσης και δικαιώματος απεργίας) και της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, τη μείωση του κόστους της πρόσθετης εργασίας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζομένου.
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι διατάξεις, όπως η κατάργηση της διάκρισης εργάτη - υπαλλήλου, η οιονεί αντιστροφή του βάρους απόδειξης λόγου ακυρότητας της απόλυσης σε ορισμένες περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, ο έλεγχος της υπερωριακής απασχόλησης, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία, η πρόνοια για τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία και η συμφιλίωση οικογενειακής ζωής και εργασίας (άδεια πατρότητας, άδεια φροντιστών, επέκταση της άδειας μητρότητας. ψηφιακή κάρτα κλπ).
Οι άνω ρυθμίσεις όμως δεν αναιρούν τον ετεροβαρή εις βάρος του εργαζομένου χαρακτήρα του σχεδίου νόμου, ούτε το γεγονός ότι στον πυρήνα του σχεδίου νόμου ευρίσκεται η απορρύθμιση των ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων, και μάλιστα ενόψει του ότι η όποια δικαστικά προβλεπόμενη προστασία πρόκειται να παρασχεθεί εντός της δραματικής από άποψη βραδύτητος απονομής της Δικαιοσύνης στις εργατικές διαφορές στα Δικαστήρια της χώρας, αλλά και της περιορισμένης παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Μεταξύ άλλων, καταργείται το ισχύον καθεστώς προστασίας έναντι της άκυρης απόλυσης και δημιουργείται το πλαίσιο για την ενθάρρυνση των απολύσεων με ταυτόχρονη άμβλυνση των συνεπειών της υπερημερίας του εργοδότη αφού το θεμελιώδες δικαίωμα της επαναπασχόλησης του εργαζομένου λόγω της υπερημερίας του εργοδότη από άκυρη απόλυση απομειώνεται και αντικαθίσταται από το δικαίωμα του σε πρόσθετη δικαστικώς επιδιώξιμη αποζημίωση χωρίς καμία αποδεικτική διευκόλυνση και χωρίς δικαίωμα σώρευσης στο αγωγικό δικόγραφο, ενθαρρύνεται ο εργοδότης να μην καταβάλει το σύνολο της αποζημίωσης απόλυσης και μειώνεται αυτή, δύναται ο εργοδότης να ισχυροποιήσει την απόλυση εντός 4 μηνών σε περίπτωση βασικών ελλείψεων (έγγραφο – αποζημίωση), ελαστικοποιείται ο χρόνος εργασίας μέσω της διευθέτησης του ωραρίου την οποία νομιμοποιεί με τη σύμφωνη γνώμη του ο αδύναμος διαπραγματευτικά εργαζόμενος, υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση, δυσχεραίνεται η ενάσκηση του δικαιώματος απεργίας και μειώνεται η προστασία των προστατευόμενων συνδικαλιστικών στελεχών.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ενισχύουν αντί να αμβλύνουν την διαπραγματευτική ανισότητα των μερών εις βάρος του εργαζομένου και αναγορεύουν σε κανόνα την ατομική διαπραγμάτευση, σε ένα περιβάλλον βραδείας απονομής της Δικαιοσύνης, επαυξάνοντας τις δεδομένες δικονομικές δυσκολίες του ασθενέστερου μέρους, δηλαδή του εργαζομένου.
Υπό το πρίσμα αυτό και τις παρούσες συνθήκες καλούμε τη κυβέρνηση και τη Βουλή να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος και να λάβει χώρα ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.
ΥΠΕΡ της ανωτέρω θέσης ψήφισαν
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Ευστάθιος Αναλυτής, ο Γεν. Γραμματέας Μιχαήλ Καλαντζόπουλος και οι Σύμβουλοι : Ιωάννης Δεληγεώργης, Άρτεμις Κατωπόδη, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Χαράλαμπος Κονδύλης, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, Βασίλειος Παπαστεργίου, Κωνσταντίνος Ρίζος και Αγγελική Σεραφείμ (επισυνάπτεται η θέση της).
ΚΑΤΑ ψήφισαν:
Ο Αντιπρόεδρος Φώτιος Κωτσής, και οι Σύμβουλοι : Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Νικόλαος Κουτκιάς, Χρυσούλα Μαρινάκη.
ΠΑΡΩΝ ψήφισαν:
Η Σύμβουλος-Ταμίας Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου οι Σύμβουλοι Αντώνιος Αντανασιώτης (επισυνάπτεται η θέση του), Ιωάννης Κάπος, Ζώης Σταυρόπουλος και Θεμιστοκλής Σοφός.
ΛΕΥΚΟ ψήφισε:
ο Σύμβουλος Ελευθέριος Ράντος.
Απόντες ήταν:
οι Σύμβουλοι: Δημήτριος Αναστασόπουλος, Χρήστος Κακλαμάνης και Βενιαμίν Μπατής
2. Ομαδικό Ασφαλιστήριο
Το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τη δημοσίευση Διακήρυξης/Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη σύναψη Ομαδικού Ασφαλιστηρίου με τους συμφερότερους δυνατούς όρους για τα μέλη, τους υπαλλήλους του (και τα εξαρτώμενα μέλη αυτών).
Τα βασικά σημεία έχουν ως εξής:
• Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα :
- Δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους και υπαλλήλους του ΔΣΑ και τα εξαρτώμενα μέλη (σύζυγοι, τέκνα) των ως άνω.
- Όριο ηλικίας ένταξης στο πρόγραμμα είναι το 65ο έτος.
- Όριο παραμονής στο πρόγραμμα είναι η συμπλήρωση του 70ου έτους.
• Ελάχιστη συμμετοχή:
- 800 ασφαλισμένοι (κυρίως μέλη και εξαρτώμενα μέλη αθροιστικά) εφόσον καλύπτονται προϋπάρχουσες παθήσεις
- 600 ασφαλισμένοι (κυρίως μέλη και εξαρτώμενα μέλη αθροιστικά) εάν δεν καλύπτονται προϋπάρχουσες παθήσεις
• Ασφάλιστρο :
- Σταθερό ποσό ασφαλίστρου για τα τρία πρώτα έτη (με την επιφύλαξη της υπέρβασης του δείκτη ζημιών, που θα προτείνει η ασφαλιστική εταιρία για το εκάστοτε ασφαλιστικό έτος, οπότε είναι δυνατόν να χωρεί ανάλογη αναπροσαρμογή από το προσεχές ασφαλιστικό έτος και εξής)
. - Προβλέπεται δυνατότητα διαφοροποιημένου ασφαλίστρου ανάλογα με την κάλυψη ή μη προϋπαρχουσών νόσων και ανάλογα με την ηλικία των ασφαλισμένων.
• Είδος κάλυψης :
- Νοσοκομειακή Περίθαλψη
• Ανώτατο ποσό κάλυψης :
- Τουλάχιστον 40.000 € κατά άτομο ετησίως για δαπάνες εντός νοσοκομείου.
• Ποσοστό κάλυψης – απαλλαγή :
- Παρέχεται πλήρης κάλυψη (100%), χωρίς εκπιπτόμενο ποσό (απαλλαγή) στο πρόγραμμα ασφάλισης, με χρήση του φορέα κύριας ασφάλισης ή/και έτερου ασφαλιστικού προγράμματος, στα συμβεβλημένα νοσοκομεία.
• Απευθείας Κάλυψη:
- Πραγματοποιείται από την ασφαλιστική εταιρεία και ανέρχεται στο 100% των πραγματικών δαπανών κάθε είδους που έκανε ο ασφαλισμένος εντός Νοσοκομείου εξαιτίας ατυχήματος ή ασθενείας, σε καλυπτόμενη θέση νοσηλείας, τουλάχιστον δίκλινου δωματίου (Β) για νοσοκομειακή περίθαλψη σε συμβεβλημένα Νοσοκομεία. • Συνέχιση παροχής ασφαλιστικής κάλυψης:
- Προβλέπεται η δυνατότητα συνέχισης παροχής ασφαλιστικής κάλυψης μέσω ατομικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας, για τους ασφαλισμένους σε περίπτωση συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
Οι ενδιαφερόμενες ασφαλιστικές εταιρίες οφείλουν να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.
Υπέρ ψήφισαν: ο Πρόεδρος και όλοι οι παρόντες Σύμβουλοι, πλην των Συμβούλων Αντώνη Αντανασιώτη και Αγγελικής Σεραφείμ, που ψήφισαν «ΚΑΤΑ».
3. Λειτουργία Κτηματολογικών Γραφείων – Υποθηκοφυλακείων
Με δεδομένη τη συσσώρευση μεγάλου όγκου υποθέσεων λόγω της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, και προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας και η ασφάλεια δικαίου, το ΔΣ του ΔΣΑ ζητεί:
α) την άμεση επέκταση ωραρίου αμίσθων και εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, τόσο για τη διενέργεια ελέγχων, όσο και στις καταθέσεις και
β) την κατά προτεραιότητα παροχή ραντεβού σε δικηγόρους. Τ
ο ΔΣ του ΔΣΑ συγκρότησε Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Βερβεσό και τους Συμβούλους, Νικόλαο Κουτκιά και Ζώη Σταυρόπουλος προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του ΔΣΑ στα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
4. Αίτημα επιμερισμού των ημερών κατάθεσης προτάσεων στις υποθέσεις υπερχρεωμένων
Ενόψει της λήξης της προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων στις υποθέσεις υπερχρεωμένων, το ΔΣ του ΔΣΑ ζητεί να αξιοποιηθεί από τις Διοικήσεις των Ειρηνοδικείων το άρθρο 148 ΚΠολΔ, προκειμένου η κατάθεση των προτάσεων να επιμεριστεί σε περισσότερες ημέρες, ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των Ειρηνοδικείων.
5. Συγκρότηση Επιτροπής του ΔΣ για το ζήτημα του παραβόλου έφεσης επί πολιτικών υποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης
Ενόψει πρόσφατων αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών, που απορρίπτουν ως απαράδεκτες εφέσεις ελλείψει παραβόλου, επί πολιτικών υποθέσεων που έχουν κοινωνικοασφαλιστικό αντικείμενο και εκδικάζονται κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, συγκροτήθηκε επιτροπή του ΔΣ αποτελούμενη από τον Αντιπροέδρους Στάθη Αναλυτή και Φώτη Κωτσή καθώς και τον Σύμβουλο Κωνσταντίνο Ρίζο, προκειμένου να μελετήσουν το ζήτημα, να πραγματοποιήσουν συνάντηση με την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου και, τέλος, να εξετάσουν την τυχόν ανάγκη διατύπωσης πρότασης νομοθετικής ρύθμισης.